lördag 5 december 2009

5 december

Renen Åkes historia var en berättelse full sorg, lidelse, svek och bedrag. Han föddes på en renfarm utanför Kiruna en junimorgon 2003. Som son till en präktig renkvinna vid namn Katrin, kunde ingen ana vad som komma skulle. Redan i tidig ålder, visade Åke drag av en rad olika sjukdomar - värst av dem alla var sjukdomen där Åke sökte tröst i botten av en flaska. Åke var en äkta alkolistren, född med smak för dyra viner och lättsam veteöl.

Efter att Åkes mamma kastat ut honom, då han inte skötte sitt jobb som saltslickare på de norrländska vägarna, fick han leta efter sin plats i livet. Det slutade på Red Light District i Amsterdam där Åke ställde upp som sexarbetare på allehanda bordeller. Det var här Åke träffade på den som skulle få honom på rätt väg igen - den blonda, gråklädda vandraren.

"Vad gör en präktig ren som du här i Amsterdam?" frågade vandraren och tittade djupt in i Åkes gravt alkoliserade ögon. De hade precis haft sex och den där välbekanta smärtan, i vad Åke brukade kalla "bruna ögat", infann sig snabbt. Då Åke, som vilken annan ren som helst, inte kunde prata, ryckte han bara på frambenen.
"Du ska följa med mig på min resa till Gladby, en stor katastrof kommer ske där. Det kan behövas en ren av dina kaliber" sa vandraren och drog på sig sina gråa byxor. Åke ryckte som vanligt på frambenen. Denna gången med framtidshopp.

Mystiken tätnar. Vem är vandraren? Varför behövs en ren av Åkes kaliber? Läs den spännande fortsättningen av "Jul i Skitsjö."

Inga kommentarer: